Ajax


Amsterdamsche Football Club "Ajax", kortweg AFC Ajax of gewoon Ajax, is een Nederlandse profvoetbalclub uit Amsterdam. De club is opgericht op 18 maart 1900 en is een van de drie traditionele topclubs in Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelt Ajax onafgebroken in deze hoogste divisie. Ajax is 33 keer kampioen van Nederland geworden. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat AFC Ajax in het seizoen 2016/17 op 14 december 2016 als beste Nederlandse club op de 33e plaats met 54.732 punten. Volgens de IFFHS is Ajax de op zes na succesvolste Europese club van de twintigste eeuw.

Het is éé;n van de zes Europese clubs die het recht heeft de zogenaamde Badge of Honour op de mouw te dragen door drie keer winst op rij van de Europacup I (1971, 1972 en 1973). Door drie keer winst op rij van de Europacup I is het om die reden tevens één van de vijf clubs die de originele beker mocht behouden. De club heeft sinds 1998 een beursnotering, zie daarvoor het artikel over AFC Ajax NV. Sinds 1996 speelt de club haar thuiswedstrijden in de Amsterdam ArenA. Ajax slaagde er als één van de weinige Europese topclubs in om samen met Chelsea, Juventus en Bayern München, alle drie de UEFA-hoofdcompetities (Europacup I / UEFA Champions League, Europacup II, en UEFA Cup / UEFA Europa League) te winnen.

Ook won Ajax als één van de weinige Europese clubs in 1972 de continentale treble (winst van het landskampioenschap, de nationale beker en de Europacup I). In datzelfde jaar werd overigens ook voor de eerste keer de Wereldbeker voor clubteams gewonnen. Het is hiermee, samen met Manchester United (1999) en FC Barcelona (2009, 2015), één van de drie clubs die de continentale treble en de Wereldbeker wist te winnen in het zelfde seizoen. Vervolgens werd ook nog de eerst georganiseerde UEFA Super Cup van 1972 (gespeeld in 1973) gewonnen door het Schotse Glasgow Rangers te verslaan. In 1995 werd Ajax door het Engelse voetbaltijdschrift World Soccer uitgeroepen tot Wereldteam van het Jaar.

Vanaf het seizoen 2012/13 heeft Ajax ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Eredivisie Vrouwen.